Тракийски култов комплекс „Гарваница“ – Хасково

На хълма Гарваница има останки от тракийско укрепено селище, което отстои на 0.67 km североизточно по права линия от центъра на село Горно Брястово. То е изградено върху възвишение със стръмни и отвесни склонове на юг, изток и север. По западния склон, който е полегат и достъпен се наблюдава крепостна стена от масивни камъни. От нея е запазен първия ред камъни върху основата. Стената започва от масив от отвесни скали, извисяващи се на около 5 m височина в южната част на възвишението и свършват при същите такива в северната му част. Стената е била дълга около 110 m. От останалите страни за защита умело са използвани естествените дадености на терена – високи и широки скали, скални групи, естествени скални стени и стръмни и отвесни склонове. На малкото достъпни места от юг, изток и север върхът е доукрепен с изграждането на малки стени от ломени камъни без спойка или скални струпвания.

Основния поминък на местните жители в древността е бил рудодобивът – районът е богат на желязна руда. На терена в северната част на Гарваница все още се наблюдават малки купчинки желязна руда и шлака от обработката ѝ. В различни сектори на Гарваница са регистрирани изсечени в скалите водохранилища и наподобяващи пещи плитки пещери. Концентрацията им е най-голяма при северната група масивни скали, на които се наблюдават множество изсечени в скалата водохранилища, ползвани както за питейна вода, така и с металообработването в древността. Ако укрепленията на Гарваница и крепостта Голямото градище са синхронни, то при нападение на хълма „Гарваница“ от крепостта „Голямото градище“ са имали възможността да изненадат врага в гръб. От Гарваница има отлична видимост във всички посоки на голямо разстояние. На юг е рида Мечковец, където са разположени множество крепостни укрепления, шарапани и рудници, а на запад видимост има чак до крепостта на връх Драгойна.

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!