Тракийската гробница в Могила Светицата

През Август 2004 година екип от учени под ръководството на д-р Георги Китов изследва могила „Светицата“, намираща се в региона между град Шипка и село Крън (част от Долината на Тракийските Царе). При направените разкопки в могилата е разкрита саркофагоподобен тип тракийска гробница.

Гробницата е с размери 178 на 316 см и е с ориентация изток-запад. Изградена е от каменни блокове, положени в дълбока яма. Отгоре е покрита с шест трапецовидни каменни блока, с дължина над 2 м и с форма на паралелепипед, които придават форма на саркофаг. Отвътре стените на гроба са били частично оцветени в червено и черно – сакрални за траките цветове. По стените, на железни куки, са били окачени керамични и метални дарове. По пода на гробницата са открити кости от тялото на погребания..

Предполага се, че погребаният тук е бил воин (дори че е е одриският владетел Терес I), понеже е бил погребан с почти пълен комплект въоръжение. В северозападния ъгъл е изправена броня от две бронзови и много железни части. По лицевата и гръбната части на бронята има барелефи с човешка мускулатура. По ограничаващите гърдите и плещите релефни линии са врязани изображения на пълзящи чудовища.

В могилата са открити множество артефакти, но безспорно най-значим сред тях е златен съд-фиала, моделирана като човешко лице – маска. Тя е изпълнявала ролята и на чаша за пиене. Изработена е от 23-каратово злато и тежи 673 грама. Стиловият анализ на изображението насочва, че произведението датира от средата на V в. пр. Хр. Маската е силно деформирана и смачкана, едното ухо се е озовало зад лицето. Устието на чашата е нащърбено и загубило част от оригиналните си очертания.

loading...

Сред другите ценни предмети открити в гробницата е и един пръстен-печат, който също е издържан в стила на античното изкуство от втората половина на V в. пр. Хр.

Източник: poseti.guide-bulgaria.com



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!