Тодеви от Банско – звездна плеяда в Просвещението, църковните дела и борбите за освобождение

Кога самовили в нощна доба одят,

в подземно Банско тайни сенки бродят.

Там барут се сипе и се бомби леят

и на свободата се песните пеят

Из народна песен

loading...

В историческата съдба на Банско и района родът Тодеви заема достолепно място още от времето на хайдутството.

В народната памет първи свързва името си като възрожденец поборник за народни правдини Тодор Радонов Тодев, наричан и Уста Тодор, подвизавал се с легендата на Банско Терзи Никола, водил чета и известен и като Султанът на Банско. След Тодор Тодев на историческото поле се вписват със свои дела Лазар Тодев и синовете му Благой и Никола Тодеви и в продължение пък техните синове и внуци Лазар Тодев, Димитър Тодев, Радон Тодев и се стигне и до представителство от женска страна чрез Мария Тодева.

Тръгнала е мома Цвета

из Пирин, низ Пирин.

Насреща и темен облак,

по облако ситна роса.

Не е облак, нито роса,

туко си е дружината,

дружината Кир Благова…

Тази народна песен е с посвещение на поборника хайдутин Кир Благо Лазаров Тодев. Много е стара, но все още се пее на празници. Легенда уверява, че този народен закрилник е бил побратим на легендарния войвода Дядо Илия Марков Беровски, който изкарал повече от половин век с оръжие в ръце като войвода, участник в Българските легии на Раковски и приятел на апостола Васил Левски.

Кир Благо Тодев е роден през 1820 г. в Банско. В двора на църквата „Света Троица“ се чете следният надгробен надпис: „Под каменния сим почива тело раба божия Благо Лазаровича Тодев, представил ся в лето 1862 – юлия.“

Към 1850 г. в Пирин планина пакостила банда хайти. Пакостили и на Банско. Веднъж отвлекли две моми за откуп. Родителите на момите нямали пари за откупа и помолили Кир Благо за помощ. Още в същия ден той изпратил свой човек, предрешен като чобанин, да занесе откупа. Харно, ама хайтите разбрали, че парите идват от Кир Благо и поискали още 50 жълтици. Върнал се пратеникът и разказал какво се е случило. В отговор Кир Благо сформирал чета и с нея обградил разбойниците в местността Мозговица и нито един от тях не бил пощаден. Но Кир Благо все пак дал откуп, но на турските власти. След унищожаването на бандата бил арестуван, затворен и жестоко инквизиран. Успял да се отърве с откуп, но излязъл от затвора с влошено здраве и скоро починал.

Брат му Никола Лазаров Тодев пък бил известен като Кир Никола. Учил в Банско, владеел добре турски език. Имал търговски кантори в Сяр и Кавала. Много мъдър човек, до който всички се допитвали. Представял Банско пред турските власти, бил и член на турския парламент. Участвал в борбите за църковна независимост и национална свобода. С голямото си родолюбие закърмя цялата си челяд, като най-всеотдайни се оказват синът му Лазар и внукът Димитър.

Лазар Тодев също като баща си занимавал с търговия и е с принос в борбите са освобождение, просвещение и църковна независимост. Учи в Българското педагогическо училище в Серес. Името му се открива и като един от участниците и организаторите на Кресненско-Разложкото въстание от 1878 г. След Освобождението е кмет на Банко. Негово дело става доставянето на камбаните на църквата „Св. Троица“.

Димитър (Мингьо) Тодев, синът на Лазар Тодев, учи в Българската гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ в Солун, където негов съученик е апостолът Гоце Делчев. Първо е учител в Банско, а когато през 1896 г. постъпва в това училище, Гоце Делчев става председател на основания от него таен комитет ВМОРО. Димитър Тодев се заема с широка агитационна дейност из цяло Разложко и поема функциите на председател на Околийския комитет на ВМОРО. Участник е в аферата „Мис Стоун“. Участва на проведения в околностите на с. Пирин в Пирин планина Конгрес на ВМОРО на Серския революционен окръг. По време на Илинденско-Преображенското въстание от 1903 г. е в ръководното тяло на въстанието в Разложко. Води сражение със своя чета с турски аскер в местността Суходол край Банско. По време на Балканската и Междусъюзническата война е доброволец в Македоно-Одринското опълчение. Служи като доброволец през Първата световна война.

Мария Тодева е сестра на Димитър Тодев. През 1901 г. тя завършва Българското педагогическо училище в Серес и става учителка в Банско. Създава тайно местно женско революционно дружество. Участва в съшиването на знамето на Илинденско-Преображенското въстание. Омъжва се войводата Александър Буйнов.

Радон Тодев е войвода и деец на ВМОРО. По време на Илинденско-Преображенското въстание е обграден от силна турска потеря в местността Св. Богородица, сега вече известна като Радонова позиция, където загива с цялата си чета, като за събитието разказва и една голяма народна песен.

Много може да се пише и за Тодевата къща в Банско. Тя е строена през 1864 г. и е обявена за паметник на културата.

Борис САНДАНСКИ

Източник: tretavazrast.com

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.