Тихо Обретенов – баща на 7 герои на България

Тихо Обретенов е типичен представител на средната класа българи, в годините преди и непосредствено след Кримската война, които правят всичко възможно да се реши „Българският църковен въпрос“, с учредяването на Българската екзархия през 1870 година.

Тези българи формират поколението, което по-късно ще поведе национално-освобо- дителното движение на българския народ.

Жената на Тихо Обретенов е известната Тонка Обретенова – баба Тонка. И седемте деца на Тихо и Тонка, достигнали зряла възраст, са неразривно свързани с национално- освободителните борби на българският народ.

Атанас, който е роден през 1835 година е отговарял за скривалището в дома им и за пренасянето на оръжие и тайна поща.

Ангел, участник в четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа, е осъден на вечно заточение в крепостта Акия, Палестина.

loading...

Петър е участник във Втората българска легия в Белград и е четник в четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Той загива в четвъртата битка на четата в местността Канлъдере в землището на село Вишовград.

Дъщерята Петрана шие знамената за Червеноводската чета, по-късно използвани от Ботевата и от Сливенската чета, тя пренася тайна поща и оръжие.

Никола участва в основаването на Русенския частен революционен комитет и в Ботевата чета. През 1876 г. той е заловен и осъден на смърт, но присъдата е отменена. След Освобождението. Той е народен представител и кмет на Русе. Умира малко след деветдесетата си годишнина.

Георги е убит като четник в Сливенската чета на Стоил войвода.

Другата дъщеря Анастасия помага в дейността на братята си, а след Освобождението, като съпруга на Захари Стоянов, редактира неговите произведения.

Източник: teenproblem.net

Вижте повече на Patrioti Net



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!