Теофана Крил – една от първите три авиаторки в България

Теофана Крил е една от първите три авиаторки в България.

Теофана Антонова Крил е родена на 6 февруари 1931 г. в Габрово. Като ученичка в Априловската гимназия става член на Дружеството за въздушен спорт „Лястовичка” в Габрово към Народния съюз за спорт и техника.

На 22 юли 1946 г. Теофана прави първия си скок с парашут в местността Поп Райкови ливади, край Габрово.

През 1947 г. тя става една от първите жени – летец на моторен самолет, когато заедно Мария Недялкова от Пирдоп и Дора Мочкова от Кнежа правят първия си полет с моторен самолет „Синигер”.

loading...

През 1953 г. успешно завършва Военно-въздушното училище в с. (дн. град) Долна Митрополия, Плевенско. До 1954 г. работи като лейтенант в транспортния авиополк – Враждебна.

Теофана Крил се уволнява от армията след брака си с морския офицер Димо Димов и се премества да живее във Варна.

След раждането на сина си Валери, тя заболява и на 4 септември 1955 г. умира във Варна, едва на 24-годишна възраст.

Документите на Теофана Крил постъпват в Държавен архив – Габрово през 1986 – 1987 г. от брат й Емил Крил, сестра и Марина Крил-Кьостебекова и синът и Валери Димов.

Те даряват документите за фонд на нейно име, които са заведени във Ф. 1319.

Източник: gabrovonews.bg



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!