Сълзите на мома Руса се събират в лековито аязмо край Русокастро

Легендата разказва за Змей Горянин, обитавал в древни времена пещера над днешното селище Русокастро.

Влюбил се той в най-личната мома Руса и пожелал тя да му стане жена. Змеят причаквал красавицата край кладенец, престорен на красив момък, опитвал се да й напие водата от менците или да й грабне китката зад ухото. Всичките му опити да привлече вниманието й и да й спечели сърцето, били безплодни. Руса се била обрекла на друг мъж

Дошъл Гергьовден. Цялото село се било събрало на поляната, където днес се издига храм „Св. Георги” – на хълм, близо до пещерата на змея. Хванали се момците и девойките на хорото, майстори завъртяли агнета на чеверме, започнал празникът, който бележи настъпването на пролетта.

Изведнъж небето потъмняло, слънцето се скрило зад черни облаци, паднала мъгла. От висините се спуснал Змей Горянин, грабнал от хорото Руса е я отвел в пещерата си.

Дълго време хората в селото чували плача на момата. Майка й не издържала и помолила свети Георги да помогне на чедото й. Съгласил се светецът, спуснал се от небето и с копието си пробол страшния змей.

loading...

Руса била освободена, но в пещерата – там, където плакала през дългите нощи, от сълзите й се образувало езерце.

Друг вариант на легендата пък гласи, че овчар, докато пасял овцете си на хълма над селото, намерил отрязаната плитка коса на Руса. Това било знак, че тя е пристанала на змея, като е спазила традицията да си отреже косата, когато мине под венчило.

Пещерата на змея хората нарекли Русина дупка. И до ден днешен от стените и се процежда вода, която се събира в аязмо. Възрастните хора вярват, че тази вода, дошла от сълзите на момата, е лековита и помага против уроки на бременни жени. Както и, че лекува очебол при малките деца.

В чест на свети Георги край Русокастро построили храм – на същата поляна, от която била грабната девойката. На Гергьовден хората пренощували на това място, а на другия ден се пречиствали с водата от аязмото в Русината дупка. Пред входа на пещерата пък на втория ден след празника поклонниците окачвали части от дрехи за здраве и плодородие.

Източник: desant.net

Вижте повече на Patrioti Net



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!