Съкровището от Якимово

Съкровището от Якимово е открито през 1972 г. в землището на село Якимово, Монтанско, и както повечето подобни паметници, е намерено случайно.

Състои се от четири сребърни купи с форма на пресечен конус, сребърен съд с две дръжки, наричан в древността кантарос, две кръгли апликации, две масивни сребърни гривни, чиито краища са оформени като змийски глави, бронзов съд със сребърна лента, фрагменти от други бронзови съдове.

Вероятно това не е цялото съкровище, тъй като има сведения, че част от предметите са откраднати веднага след разкриването им. Спасените находки днес се съхраняват в музея на град Монтана.

На външната страна на най-голямата купа се вижда висок релеф на конник с къса наметка и дълъг меч. Фигурата е сред редките изображения на Тракийския конник върху вещ. На едната от апликациите е изобразен мъж с брада, за когото изследователите предполагат, че е самият собственик на съкровището, представен като героя конник.

Образът на другата апликация несъмнено е на Великата богиня – майка на боговете. Тя държи в ръцете си кантарос, вероятно предназначен за обредни възлияния.

loading...

Двете апликации служели за украса на съдове, предназначени за култовите обреди на траките. Изображенията върху тях са свързани с обичая да се обожествяват владетелите и с вярването, че те произхождат от Богинята-майка.

Предполага се, че съдовете от съкровището са използвани при извършването на различни обреди в домашния храм на тракийски вожд. Навярно, при някоя от войните, в момент на опасност, те са били укрити в земята. Очевидно никой не е оцелял, щом съдовете са останали в земята до наши дни.

Източник: nasamnatam.com

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.