Съкровището от Летница е сред най-ценните тракийски реликви по нашите земи!

Откриването на съкровището от Летница става съвсем случайно през 1964 г. в бронзов котел в двора на ТКЗС с. Летница, Ловешка област.

Работници от земеделското стопанство копаели в двора. Така те попаднали на бронзов съд, обърнат с устието надолу, и когато го вдигнали, намерили в него много малки сребърни предмети, които по-късно си поделили.

Но дали е било прибрано всичко открито, е трудно да се каже. В съкровището правят впечатление красиво орнаментирани пластини от сребро с позлата. Част от тези апликации очевидно са украсявали конска сбруя. Конят, слънчев символ според вярванията на траките, е бил на почит при тях.

Специалистите определят възрастта на съкровището от Летница – ІV в. пр. н. е., и то се вписва сред най-ценните тракийски реликви, намерени в нашите земи. Образите и сцените, претворени върху находките, разказват за митологията и живота на траките. Сребърните предмети са правоъгълни или с неправилна форма и на тях са изобразени много интересни митологични сцени.

Бронзовият съд е сфероиден, висок 18 см и с диаметър в най-издутата си част 36 см. а на устието 24 см. Той е имал две дръжки, съставени от по едно ухо с неправилна четвъртита форма със страни по 4 см, приковани при устието с два гвоздея и с халка на външната си страна, на която има нанизана втора халка — самата дръжка.

loading...

Освен сребърните предмети, между които има много дребни, каквито се срещат в конските амуниции от IV в. пр.н.е., находката съдържа и добре запазена юзда, съставена от две железни скоби и един зъбалец-верига.

Една част от намерените в бронзовия съд апликации са от този тип, но има и други, поставени на фон, ограничен от рамка — нещо, което се среща само в още една гарнитура и е новост в изкуството на тракийските майстори, изработващи този тип украшения.

Именно при тази група апликации, които са обрамчени, се наблюдава по-различна украса. Върху единайсет от тях е представена мъжка или женска фигура или цели композиции. Сребърните пластини с позлата са уникални както за земите на траките, така и за цяла Европа.

Съкровището от Летница е изложено в галериите на Националния Археологически музей в София.

Източник: trakiiskisakrovishta.weebly.com

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!