Създателят и бранителят на Черна България

Най-големият син на хан Кубрат – Батбаян, по традиция и закон е негов наследник на трона на Велика България. Но тъй като вече е ясно, че няма да устои на напора на хазарите, се взима решение по-малките му братя да поведат прабългарските племена в търсене на нови поселения. Пред Батбаян възниква задачата да задържи колкото се може повече хазарите, за да могат другите спокойно да се изтеглят.
В изпълнението на тази задача Батбаян прилага различни способи. Води с хазарите партизанска война, като напада из засада отделни техни войскови части и ги унищожава.

Подкупва военачалници на хазарския каган, за да не водят битки с него. Така хазарите, след като все пак завземат столицата Фанагория, запазват управлението на Батбаян над най-голямото прабългарско племе – котригурите, което е останало да ги възпира, а той е признат за васален владетел на Черна България.
Младият каган на хазарите Кабан се влюбва в красивата дъщеря на Батбаян – Арбак, и иска да се ожени за нея. Той получава бащината й благословия и на сватбата вдига тост: „Двата народа имат един бог – Тангра, говорят на сходни езици, нека да бъдат братя!“ Това става през 668 г.

Батбаян управлява Черна България до 683 г., когато каган Кабан умира и е наследен от сина си Джамар, чиято майка е българка. Но той е непълнолетен и каганатът всъщност се управлява от неговия чичо Промар, който ненавижда българите и започва гонения срещу тях. Поради това Батбаян се изтегля в кавказките планини и там сред върховете основава град Хумар, който обгражда с непристъпна крепост. Няколкото опита на хазарите да я завладеят завършват с пълен неуспех.

През 687 г. Батбаян предава властта си на своя син Бат Тамер Джуран, който тогава е на 27 г. Владетелят умира през 690 г., когато е на 65 г. – много солидна за времето си възраст, защото тогава средната продължителност на живота е 47-50 г. До последно той ходел на лов по цели дни и можел с лъка си да порази див козел на 700 крачки разстояние.

loading...

Не се знае нищо за наследниците на Бат Тимер Джуран, ако е имал такива. Внукът на Батбаян, синът на дъщеря му Арбак, когато става пълнолетен и поема властта в свои ръце, обявява, че има поравно хазарска и българска кръв и затова е владетел и на двата народа, които ще бъдат негови напълно равноправни поданици. По негова воля майка му, която притежава оракулски способности, е обявена за главен жрец на Тангра, нещо нечувано дотогава, защото само мъже са можели да бъдат такива.

Тя го оженва за българка и когато му се ражда син, успява да го убеди да бъде кръстен Баян – на българския си дядо. След това следите се губят. Единственото, което е останало от Черна България, са развалините на крепостта Хумар в днешна Балкария.

доц. Йордан Василев, д-р по история

Източник: desant.net



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!