Създаването на първото читалище в България

На 30 януари 1856 година в Свищов е създадено първото читалище у нас.

„Бащи“ на тази уникална културна институция са Емануил Васкидович, Георги Владикин, Христаки Филчов и Димитър Начович.

Четиримата даряват средства според възможностите си, за да се осъществи родолюбивата идея. Емануил Васкидович предоставя на свищовлии библиотека от 800 тома, Димитър Начович дава 3000 златни гроша, Христаки Филчов – 1500 златни гроша, Георги Владикин – 300 гроша.

За да стане факт просветното средище, се свиква общоградско събрание, а свищовлии се записват за членове и внасят 37 хиляди гроша в касата на читалището.

Учредителите на свищовското читалище начертали задачите на този български културен феномен изобщо. Те натоварили читалището със задачите да създаде градска библиотека, да събира стари ръкописи, да подкрепя способни младежи да получат по-високо образование в чужбина и да подпомага наши книжовници да печатат свои и преводни творби.

loading...

През 1904 година свищовлията Кирил Аврамов прави щедър жест – дарява на общината в крайдунавското градче 200 хиляди златни лева.

Кирил Аврамов е роден на 10 февруари 1850 година. Търговските занимания го отвеждат на много места в Европа. Аврамов се запознава с културата на Стария континент и високо цени просветата и науката.

След смъртта на съпругата си Еленка Караначева (1901) Аврамов дарява на храма в града ценни икони и друга църковна утвар, а три години по-късно решава да дари на Свищов цялото си богатство за построяване на сграда на театър и читалище тук.

Днес читалището носи имената на заможното семейство.

Източник: balgari.bg

Вижте повече на Patrioti Net



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!