Строителят на съвременните финанси Михаил Тенев

Михаил Тенев Хаджиколев, финансист и политик, се ражда на 15 януари 1856-а в Казанлък в семейството на търговец.
Завършва училището в родния си град и Пловдивската гимназия. Успява да приравни последен гимназиален клас в Женева. С финансовата помощ на ученолюбивата дружинка „Искра“ учи финансово и банково дело във физико-математическия факултет на Женевския университет (1874-1877).

По време на Руско-турската освободителна война прекъсва обучението си и става преводач на 3-та гренадирска дивизия. Като такъв присъства на подписването на Санстефанския мирен договор. Награден е с Орден „Свети Станислав“ III степен с мечове и с медал с грамота.

След Освобождението Михаил Тенев работи като чиновник в Министерството на финансите, управител е на БНБ и финансов министър в правителството на Димитър Греков и в първото правителство на Тодор Иванчов.
До началото на XX век Тенев работи активно за изграждането на българската данъчна, финансова, банкова и парична система. Законотворец, висш държавен функционер, ерудит и родолюбец, той извършва огромна по своя размах народополезна дейност, описана в спомените му с прецизност и вълнение.

Делото му е свързано неразделно с развитието на Българската народна банка в периода 1885-1899 г., когато е член на Управителния съвет и управител на БНБ.

loading...

„През дългогодишната си служба във Финансовото министерство и Народната банка работих при всички политически режими и всички титулярни и управляващи финансови министри с разни характери и убеждения (…), които ми са оказвали пълното си доверие и са ми предоставяли пълна свобода на действие, ако и взглядовете и принципите на някои от тях по някои въпроси да не са били винаги еднакви с моите“, пише в спомените си Михаил Тенев.
22 години работи за българското финансово дело Тенев, вкрая на дългогодишната си кариера като държавник обаче е изправен пред съда, който го оправдава по всички обвинения. Прочесът обаче обаче влошава здравословното му състояние. Умира в Банкя на 6 октомври 1943 г.

Двутомникът „Михаил Тенев. Живот и дело“ под съставителството на Христо Яновски е второ допълнено издание на спомените на бележития финансист, издадени за първи път през 1940 година. Изданието е богато илюстрирано със снимки и копия на документи, снабдено е с пояснителни бележки, речник на рядко употребявани и слабо познати днес думи, както и с показалци на личните имена, географските наименования и институциите.

Ето какво пише Михаил Тенев в края на своята книга: „В обществото и политическия ни живот още в началото, лека-полека се загнездваше демагогията на някои от управляващите. Преживяхме времена, когато грижите на управляващите бяха насочени повече за увеличение на партията и облагодетелстване на съпартизани, отколкото за подобрение на поминъка на населението. И при всяка смяна на кабинета държавни и други служители се изхвърляха на улицата, за да се заместят с негодни и опартизанени поддръжници на нов режим. И всичко това ставаше от партизански страсти и злоба, все уж от интереса на народа, без да се има предвид, че тези пакостни и престъпни деяния деморализират народа.“

Източник: balgari.bg



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!