Стара книга разказва историята на българското опълчение и неговите битки

Карти на отделните боеве, схеми на военна тактика, както и графики на видни пълководци и герои от войната – всичко това може да се види в уникална книга, запазена във фонда на фирмената библиотека „Арсенал“ в Казанлък.

Библиографската рядкост е на близо век и е ценен свидетел на времето за героичните събития отпреди 140 години. Изданието е на Военно-историческата комисия към Щаба на армията и става притежание на арсеналската библиотека през 1951 г.

На близо 80 страници в него е разказана с документи и спомени на участници в боевете историята на опълчението в Русия и България, формирането му, подходите към Балкана, опълчението в предния отряд на генерал Гурко, боевете от Августовската епопея на 1877 г., второто минаване през Стара планина и Шейново и българската Земска войска. Специална статия е посветена и на Самарското знаме.

Сред ценните карти е картата на Шейновския укрепен лагер и разположението на войските в района, както и военна карта с позициите на двете войски от геройската отбрана на прохода Шипка от 11 август 1877 г. Особено интересна е една ръчно изработена карта на пътя на опълчението и руските войски по време на Освободителната война.

loading...

Наименованията на населените места в близост до лагера са от турско време, което също е любопитно за съвременния читател, любопитен за този период от българската история.

Реликвата за героизма на българските опълченци и руски войски е богато илюстрирана с портрети от Л. Йорданов, направени през 1934 г.

Източник: desant.net



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!