Сръбска принцеса и жена на султана помага за пренасянето на мощите на Св. Иван Рилски през 1469 г.

Два са писмените разкази за внушителната процесия за пренасянето на мощите на Св.Иван Рилски, които и до днес се пазят в основания от него манастир. По-известният от тях е Рилската повест на големия книжовник и просветител Владислав Граматик. Според проф. Вася Велинова обаче е имало писмен първообраз, написан от самите монаси.

„Целият 15-и век като че ли преминава под спомена за загиналото българско царство. Затова монасите решават, че трябва да приберат и най-ценното – Святите мощи на Св. Иван Рилски, които в Търново вече не са в безопасност“, определи важността на това събитие тя.

През 1469 г. с помощта на сръбската принцеса и жена на султана Мария Бранкович монасите получават ферман и организират процесия за връщането на мощите в Рилския манастир, където те се пазят и до днес.

Събитието от преди 550 години е чудото, което поставя началото на първото пробуждане на духовността, на надеждата, на вярата, казва игуменът на Рилската света обител епископ Евлогий. „Защото знаем, че не се е допускало такива шествия грандиозни да се извършват в тези мрачни и трудни години“, добавя той.

loading...

Източник: desant.net



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!