Софийският университет първо се наричал „Св. св. Кирил и Методий“

При създаването си Софийският университет бива назован Висш педагогически курс. По-късно към това название е прибавено името на светите равноапостоли Кирил и Методий.

По незапомнени от историята причини и „по някакво внушение свише“, както отбелязва през 1939 г. в юнския си брой списание „Илюстрация Илинден“, в един момент негов патрон става св. Климент Охридски.

В публикация по този повод в някогашното издание на македонската емиграция в България преди Втората световна война се изтъква, че „не би имало по-подходящ и по-достоен патрон за нашия млад и единствен университет от св. Климента – създателят на първия български университет през Първото българско царство“.

Накрая авторът на дописката, подписан като К. Хр., обобщава: „Нека той просветява и ръководи жреците в нашия храм на науката; нека той дари ревността и любознанието, с които са се отличавали неговите ученици, на нашите студенти. Нека с неговото благословение единствената наша алма матер достига все по-големи и по-големи завоевания в областта на науката за честа и величието на българския народ“.

loading...

И още нещо интересно научаваме от тази публикация. К. Хр. изтъква, че „нито един от българските светци не е бил така тачен, така боготворен, толкова популярен и толкова високо издигнат, както св. Климент“.

Той бил и патронът на българите в Западна Македония. И докато други се кълнят в Исус Христос, в света Богородица, в Църквата, в светия кръст, в причастието, охридчани – дори 1000 години след неговата смърт (текстът е писан преди 80 години – през 1929 г.), се кълнат: „Жими св. Климент“ („Кълна се в св. Климент“).

„Нему служба служат, него тачат, нему се молят и нему се надяват“ – подчертава дописникът на „Илюстрация Илинден“.

Автор: Диана Славчева

Източник: desant.net



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!