Созополски манастир „Свети Йоан Продром“ – Созопол

Созополски манастир „Свети Йоан Продром“ („Предтеча и Кръстител“) се намира на най-големия български остров по Черноморието – Свети Иван. Островът отстои на 910м от най-северната точка на полуостров Столец (старият Созопол). Най-високата му точка се издига на 33м над морското равнище. На Св. Иван е построен сонарен фар, който подава звукови сигнали и заедно с фара на нос Емине, показва пътя на плавателните съдове към Бургаския залив.

На южния бряг на острова, от екип на Националния исторически музей, е открит голям култов комплекс. Най-ранно е тракийското светилище от VII-IVв пр. Хр. След налагането на християнството във Византия, в края на IV – началото на Vв върху руините на античния езически храм е построена базиликата „Св.Богородица Калеоса“. През първата половина на IХв базиликата престанала да съществува и останала в развалини. През първата половина на Хв църквата е отново възстановена и украсена разкошно с мраморни корнизи, капители и великолепна олтарна преграда в стила на преславската столична архитектура. Обителта „Св. Иван Предтеча и Кръстител“ е важно книжовно средище още от Хв.

През 1352 и 1366 година, манастирът е ограбен от генуезците и рицарите на Амадейс Савойски.

Манастирът „Св. Йоан Предтеча“ е бил укрепен с каменна крепостна стена, очертанията на която имали четриъгълна форма. Главният манастирски храм е изграден на най-видно място, в североизточния ъгъл на двора, на малка тераса. Плановата композиция на сградата е доста оригинална, представлява триконхална, еднокорабна куполна църква със стегнат кръст, изразена в най-впечатляваща форма.

loading...

Едно от най-големите събития свързано с малко известната история на манастира „Свети Йоан Продром“ („Предтеча и Кръстител“), се случва на 28 юли 2010г, когато водещият разкопките на острова проф. Казимир Попконстантинов открива в олтарната част на раннохристиянската базилика, реликварий с мощите на Свети Йоан Кръстител. Предполага се, че костите са били пренесени през IVв на островния манастир край Созопол от патриаршията в Константинопол. Mощите се съхраняват в созополския храм „Свети Георги“ и се излагат за поклонение всяка неделя.

Източник: opoznai.bg



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!