Славната столична пожарна

Столичната пожарна е създадена преди 140 години.

Началото е на 14.VII.1878 г., когато се създава организация от доброволци-пожарникари, съставена от гражданите на София по родове и съсловия.

Това е отразено в протокол, заведен и съхранен в протоколната книга на Софийския градски съвет от 1878 г.

По-късно през 1884 г. Софийската община търси допълнителни финансови средства, за да екипира по-добре пожарните команди. По това време много европейски и американски конкурентни фирми се занимават у нас със застраховане, голяма част от което са застраховките срещу пожар.

Това е много печеливша тогава застрахователна дейност. На свое заседание на 22.XI.1884 г. общинарите задължават всички застрахователни агенции да плащат за поддържането на пожарните команди в столицата.

loading...

През двадесетте години на XX век, в 1924 г. Народното събрание гласува създаването на фонд „Пожарно дело“, като 10% от премиите за застраховка срещу пожар, агенциите внасят в Българска земеделска банка за пожарното дело. В съответните общини и пожарни команди финансирането позволява по-доброто оборудване.

Първите пожарникарски съоръжения пристигат от Виена в София през 1879 г. – три ръчни помпи, 14-метрова стълба, каски и брадвички. По-късно носимите ръчни помпи са заменени с возими конни с конски впрягове.

През 1896 г. се въвеждат електрическите звънци за тревога. В началото на новия век пожарната е оборудвана с шлангове и брезенти. По времето на легендарния Юрий Захарчук започва действието и на първия противопожарен автомобил, марка „Рено“.

От 14 до 18.IX.1905 г. в София се провежда и първият събор на пожарникарите, председателстван от Димитър Тролев. Делегатите са от пожарните команди от Варна, Бургас, Пазарджик, Търново, Враца, Нова Загора, Стара Загора, Сливен, Русе, Берковица, Плевен, Ловеч, Шумен. Разисквани са всички въпроси за подобряването на противопожарното дело и положението на пожарникарите.

На 10.II.1923 г. възниква големият пожар в Народния театър в София по време на представлението „Многострадална Геновева“. Общественият отзвук е изключително бурен. За нов командир на Столичната пожарна команда е избран Юрий Захарчук. Той въвежда желязна дисциплина, изучаване ползването на новата техника. Създава клонове на службата и ги дислоцира в периферията на града. През 1934 г. Захарчук е вече инструктор-началник на Столичната пожарна, подчинена директно на министъра на вътрешните работи и народното здраве и на главния секретар на МВРНЗ. Създаден е централен отряд за първа и бърза помощ, начело с Ю. Захарчук. Под ръководството на именития си началник, столичната пожарна изпреварва по ефективност всички големи европейски столици и се смята, че е най-добрата в Европа. Славната история на столичната пожарна изисква днешните управници да положат най-големи усилия за подобряване на днешното й незавидно състояние.

Румен ЛЮБЕНОВ

Източник: tretavazrast.com

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.