Скравенският манастир „Свети Николай“ пази вековен дъб на над 600 години

Скравенският манастир „Свети Николай“ е български манастир, разположен в югозападното подножие на Лакавишки рид от Западния Предбалкан, на 2 km североизточно от ботевградското село Скравена, на километър и половина от главния път Е79.

Манастирът е в Софийската епархия на Българската православна църква. От манастира се стига до Ботевград (7 km) по третокласен и първокласен път на юг.

В района на има следи от тракийския и римския период, които свидетелстват за богата материална и духовна култура. Намерени са останки от вила рустика, както и от църковни сгради от средновековна епоха. Всички те са част от старо селище, което вероятно се е наричало Грамаде.

Скравенският манастир „Свети Николай“ е основан по време на Втората българска държава. Фигурира в карта на по-известните манастири на Балканския полуостров от периода XII – XIV век. Открити са монети, основи на сгради, оръдия на труда и други находки, които потвърждават съществуването му. След падането на България под Османско владичество манастирът е разрушаван няколко пъти от османлиите. Основите са разкрити през 1938 г.

loading...

През 1947 г. е възобновен и сега е периодично действащ. Представлява комплекс от просторна еднокорабна, едноапсидна черква с емпория (балкон), триделен притвор с камбанария над него и жилищна сграда. В двора на манастира се намира огромен вековен дъб на възраст над 600 г.

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.