Скални светилища в България: Юмрук Кая

Юмрук Кая се намира на възвишението между селата Обичник и Друмче, Момчилградска община, вижда се от Обичник. От Момчилград се тръгва по пътя за Крумовград. На около 8 и половина километра от центъра на Момчилград се намира отбивката вляво за двете села. В този участък за около километър от пътя има 5 отклонения, като само едно е надясно – за Сенце (има табела). Табели за Обичник и Друмче няма, отбивката за тях е точно преди отклонението за Ръженово (има табела) и това за Сенце; пътят е черен.

Тракийското скално светилище до село Обичник е разположен върху скала, наподобяваща фигура на животно и наричана от местното население “Юмрук кая” или “Лъвът”. Във скалата има издълбани скални ниши, в които древните Траки са полагали ритуални обекти – глинени гърнета и оброчни плочки. Част от нишите за незавършени.

Източник: poseti.guide-bulgaria.comopoznai.bg



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!