Силистра е в „ъгъла“ на България, но 2000 години е била център в културно-исторически план

Силистра действително е в „ъгъла” на географската карта на България, но в културно-исторически аспект е в нейния център близо 2000 години.

Била е столица на провинция Долна Мизия през ІІ–ІІІ в. сл. Хр., епископски център през ІV–VІІ в., дунавска резиденция на българските владетели след хан Омуртаг през ІХ–Х в., престолнина на българския патриарх след 927 г., столица на провинция Паристирон през ХІ-ХІІ в., столица на Дръстърското феодално княжество на Тертер в края на ХІV в. и столица на огромния Силистренски санджак през ХV–ХVІІІ в.

В руинно, но консервирано състояние могат да се видят римска гробница с изключителните стенописи от ІV в., резиденцията на управителя на Долна Мизия от ІІ-ІІІ в. и епископският дворец над нея, цитаделата на града на Дунавския бряг, патриаршеският храм от Х в. и патриаршеският дворец до него.

Най-пълна представа за този забележителен град и неговото минало може да се получи в Археологическия музей, където са изложени емблематични паметници – уникалният слънчев часовник с образа на Орфей от ІІ–ІІІ в., императорски статуи, тракийски и римски шлемове, впечатляващата колесница и златните инсигнии и оръжия на генерала на легиона от ІІІ в., както и пълната възстановка на неповторимата колесница, която задържа най-дълго зрителския интерес. Впечатляват надписите на хан Омуртаг златните накити на деспотиците и пр.

Изобщо идването в Силистра и запознаването с тези знакови паметници от античността и средновековието си струва!

loading...

Източник: tretavazrast.com

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.