Секновение слага край на лятото

На 29 август е християнският празник отсичането на главата на Св. Йоан Кръстител.

Това е вторият летен празник на християнския светец, този път посветен на смъртта му. Българите го наричат “Секновение”, “Обсечение”, “Свети Иван отсечената глава”, “Църн Свети Иван”, “Иван Коприван”.

Последното название на празника идва от поверието, че отрязаната глава на светеца била хвърлена в копривата под дряновите дървета, чиито плодове почервенели още повече от пролятата кръв.

Празникът Секновение се приема за край на лятото.

Според традиционната народна вяра на този ден “се сече” лятото, “секат се”, “отсичат се” денят и нощта, което означава, че продължителността им е равна по времетраене. На Секновение водата и времето започват да застудяват затова вече никой не бива да се къпе в реки и извори, защото ако наруши тази забрана, човек “ще се пресече”.

loading...

Вярва се също, че на този ден змиите и гущерите се прибират и се скриват в зимните си леговища, които се намират на края на света в пещерата на змийския цар. Прибират се и злосторните демони, които са бродили през пролетта и лятото – самодиви, юди, змейове и змеици, лами и всякакви подобни създания.

Секновение е гранична зона между лятото и есента и поради това в народната представа е изключително опасен. Повсеместно се приема, че той е един от най-лошите и опасни дни през годината, “лош”, “тежък”, “хаталия“ ден. Обредността на Секновение е представена от ред забрани, които в същността си са отрицателна магия. На някои места през нощта палят огньове за предпазване от злите сили.

Спазва се забраната на този ден да не се работи нищо, да не се начева нова дейност, да не се тръгва на път.

На стопаните е позволено само да събират диви плодове за зимнина – дренки, киселици. Вследствие на преданието за отрязаната глава на свети Иван и за невинно пролятата му кръв народната традиция строго забранява на този ден консумацията на плодове и зеленчуци с червен цвят – дини, грозде, сливи и домати.

Мъжете не пият и червено вино. Не се яде черно грозде и не се коли черна кокошка, за да не се разболее човек от “черната болест”. Във Велес какъвто ден от седмицата се случи Црън Свети Йован, в този ден през цялата година не се крои дреха, за да не бъде носена в “чернило”, в нещастие.

Източник: plovdiv.utre.bg

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!