„Свободата не ще eкзарх, иска Караджата“ – Любен Каравелов

Любен Каравелов е български поет, енциклопедист, революционер, журналист и най-важното от всичко – той е български национален герой с важна роля в Освобождението на България от османско иго. Негови са най-милите слова на синовна обич към Родината.

„Обичам те, мое мило Отечество! Обичам твоите балкани, гори, сипеи, скали и техните бистри и студени извори! Обичам те, мой мили краю! Обичам те от всичката си душа и сърце, ако ти и да си обречен на тежки страдания и неволи! Всичко, щото е останало досега в моята осиротяла душа, добро и свято — всичко е твое! Ти си оная благословена земя, която цъфти, която е пълна с нежности, със сияния и величие, следователно ти си ме научило да обичам и да плача над всяко едно човеческо нещастие — а това е вече много за един човек…“ (Из „Българи от старо време“).

Днес все още имаме дълг към Любен Каравелов, защото, не му отдаваме дължимата почит. Защото пръв Каравелов пророкува: „Свободата не ще екзарх, иска Караджата“. Тези думи Каравелов изрича в стихотворението „Свободата не ще екзарх“.

Свободата не ще екзарх

loading...

Пролет дойде и пиленце

по Балканът пее;

зеленее се тревица,

слива се белее;

а Мургаш е още черна,

като черна врана;

тя жалостно и печално

гледа към Балкана,

па му казва: „Ох, Балкане,

побратиме верни!

Темнее ми пред очите,

дните ми са черни!

Аз не мога и занапред

да търпя неволи

и да гледам как турчинът

детето ми коли;

аз не искам и занапред

мирно да робувам —

за свобода, за щастие

само да бълнувам…

Не вярвам аз, че калугер

ще спаси раята —

свободата не ще екзарх,

иска Караджата.“

Източник: bulgarkamagazine.comchitanka.info



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!