Самоковската иконописна школа е втората най-стара художествена школа в България!

Самоковската иконописна школа е втората най-стара художествена школа в България след Тревненската.

Тя допринася много за развитието на Самоков като културен център в България. От нея произлизат много добри, даровити и известни художници , иконописци , гравьори и резбари .

Самоковската иконописна школа е създадена от Христо Димитров. Образописецът Христо Димитров е един от главните стълбове на българската иконопис и е родоначалник на самоковския род Зогафи. Той е роден в село Доспей през 1746 година. Като младеж е заведен от вуйчовците си в Света гора на Атон, които са хилендарски калугери (Лавренти и Пайсий Хилендарски – според А.Василев).

Там той научава иконописния занаят. След това Христо е изпратен да усъвършенства иконописното си изкуство във Виена.Той е грамотен и начетен човек и крепител на патриархалните нрави. Така той се превръща в основател на една от най-старите художествени школи в България.

За начало на Самоковската художествена школа се приема 1793 година. Това е и годината на освещаване на Митрополитската църква . Иконостасните икони на църквата са изписани от родоначалника на школата Христо Димитров, наричан още Христоте Даскало. Посочената година за началото на школата е твърде късна,защото Христо Димитров и преди това рисува икони, но рядко се подписва на тях.

loading...

За сега най-ранната подписана от него икона е тази на Св. Богоридица на трон с Младенеца,на която на гръцки език е отбелязано Кир Христу 1787, мартус 17. Въпросната икона се съхранява в Пловдиска художествена галерия и в стилово отношение много се доближава до иконата Христос Пантократор от 1797 година в Митрополитската църква в Самоков. Към края на второто и началото на третото десетилетие на 19век в Самоков не са изри- сувани нито една икона,нито един стенопис за самоковска църква от самоковски иконописец.

Поръчките към иконописците по времето на турското робство са единствено за църковните потреби. В паметни надписи се споменават дарителите на икони за български църкви и ктиторите , които настояват да се напишат икони и стенописи на различни църкви. Заради всичко това българската църква има много голяма заслуга за развитието на нашето изобразително изкуство. Самоковскитe иконописци не рисуват икони само за църквите в българските градове (Пловдив, Пазарджик,Габрово, Тръм ,Пирот, Щип,Велес), а и за църкви в чужди градове на Босна и Света гора.

Източник: referati.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.