Сава Муткуров – български офицер, политик и регент

Българският офицер и генерал-майор от пехотата, Сава Муткуров, е политик, регент на Княжество България и военен министър в правителството на Стефан Стамболов. Сава Муткуров е първият български офицер, получил орден „За храброст“ I ст., и първият български офицер повишен в генералско звание.

Сава Муткуров е роден в Търново на 4 декември 1852 година. Известно време учи във Военно-медицинското училище в Цариград. През 1872 г. завършва Юнкерското Пехотно училище в Одеса. През следващите години Муткуров служи в Руската армия и участва, заедно с други български доброволци в Сръбско-турската война. По време на Руско-турската война от 1878 година Муткуров е командир на рота в 54-и Мински Пехотен полк.

След Освобождението на България Муткуров е на служба в милицията на Източна Румелия – първоначално в I-а Пловдивска дружина, а след това в главния щаб. Участва активно в осъществяването на Съединението през 1885 г. В периода от 6 до 8 септември 1885 г. е член на временното правителство, образувано след Съединението в Пловдив. Заедно с Димитър Ризов се явяват при княз Александър Батенберг в Шумен със задачата да го уведомят за подготвеното дело и да получат съгласието му.

По време на Сръбско-българската война, Муткуров командва десния фланг и центъра при настъплението към Пирот. Началник е на войските, които се сражават на Царибродската позиция на 13 ноември. След войната е началник на Пловдивския гарнизон и командир на 5- а Пехотна бригада.

loading...

След проруския преврат през 1886 г., който цели детронирането на княз Александър I Батенберг, Сава Муткуров, заедно със Стефан Стамболов, е сред основните организатори на контрапреврата. Стамболов го назначава за главнокомандващ на лоялните към княза военни части. Войници от Пловдивския гарнизон са прехвърлени в София и арестуват някои от заговорниците, а останалите бягат в чужбина.

След абдикацията на княз Александър Батенберг, Сава Муткуров е избран за регент в Регентския съвет на Княжество България заедно със Стефан Стамболов и Петко Каравелов.

Муткуров остава на поста до 14 август 1887 г., когато регентството е разпуснато поради избора на нов български княз – Фердинанд I. На 1 септември Муткуров е назначен за военен министър в новообразувания кабинет на Стефан Стамболов. На 16 февруари 1891 г. той е освободен от поста и е повишен в генерал-майор.

Генерал-майор Сава Муткуров умира на 15 март 1891 г. в Неапол. Погребан в църквата ‘Свети Спас’ в София.

Източник: teenproblem.net



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!