Руската църква – един от най-красивите храмове в София

Църквата „Св. Николай Чудотворец“ или по-известна сред столичани като Руската църква е един от най-красивите храмове в София и попада под защитата на ЮНЕСКО.

Строежът му започва в края на XIX в. върху парцел на руското посолство, за да се превърне в последствие в духовен център на руските емигранти у нас през XX в. Сградата е построена върху парцел на Руското посолство по проект на Михаил Преображенски специално за нуждите на руските имигранти в столицата. Стенописите са дело на екип от художници, оглавяван от Василий Перминов (един от авторите на стенописите в „Александър Невски“). Петте малки купола на църквата са позлатени. Централният купол е висок 19 m. Камбаните са дарение от руския цар Николай II.

В началото на 20-те години на XX в. настоятел на църквата става архиепископ Серафим Соболев, който я стопанисва до смъртта си през 1950 г.

И до ден днешен църквата се свързва с името на архиепископ Серафим и криптата, където е погребан той. Десетки вярващи се стичат всеки ден в храма, за да напишат своето молитвено писмо до владиката. Според разказите на посетителите, чудесата са факт и молбите на хората наистина се сбъдват.

loading...

Архиепископ Серафим Соболев или както е известен в България – дядо Серафим е роден през 1881 г. в град Резан, Русия. Възпитан е в православното християнство от малък. Завършил е духовна семинария, след което е продължил своето обучение в Петербургската духовна академия. След завършването си става доктор по богословие и преподава в редица семинарии в Русия.

След болшевишката революция дядо Серафим е принуден да напусне своята родина. През 1921 г. архиепископ Серафим идва в България. Руският владика бързо спечелил любовта и уважението на българите.

Още приживе личността на архиепископ Серафим се свързвала с чудеса. На 3-ти март 1925 г. по случай Националния празник на България архиепископ Серафим благословил цар Борис III и министрите, които били с него, въпреки че това не се вписвало в официалната традиция.

Само месец и половина по-късно благословените от архиепископа държавници оцеляват по чудо по време на бомбения атентат в църквата „Св. Неделя“.

Архиепископ Серафим си отишъл от този свят на 13-ти февруари 1950 г. Храмът „Св. Николай Чудотворец“ не успял да побере всички желаещи да се сбогуват с владиката.

Твърди се, че преди да си отиде архиепископ Серафим обещал на всички вярващи да им помага като добавил – „Вие ми пишете писма.“

Източник: sanovnik.bg



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!