Румена войвода – планинската царица

Румяна Георгиева Павлова, известна като Румена войвода е една от малкото хайдути жени. Тя е реална историческа личност.

Родена е в село Гюешево през 1829г. Произхожда от борчески род на дервенджии. Дедо Павле, дядото на Румена бил непокорна глава с пълен силях ножове и пищови. Той с радост осигурил най-хубавата играчка на момичето – пищова. Губел си времето да учи Румена от дете да стреля.

Баща й се е наричал Георги и според него Румена се е родила в най-неподходящото време, когато дните са били неспокойни и мътни.

От 1856 г. излиза като хайдутин в гората и организира чета. Активната й дейност продължава до 1862г. Действа в Осоговоския балкан. Според някои сведения четата й е от 15-16 души комити.
“Румена от Каменичко с оръжие се явила с дружина от 15-16 души, която прави опустошения в осоговските села”, пише вестник “България” на 6 юли 1862 г.

Стоян Ковача е първият който се присъединява към четата и става байрактар на четата. Наричали я “Планинската царица“. Бързината, с която се придвижвала четата, нощните нападения, изненадата, внезапните удари накарали насилниците в Кочани, Кратово, Щип, Крива паланка и Кюстендил да треперят. Четата била неуловима благодарение и на верните ятаци. Сред тях имало българи, каракачани и дори турци.

loading...

По-късно има опит да бъдат убити след предателство от техен четник. И двамата оцеляват, но четата се разпада и Стоян и Румена заминават за Румъния. Датата на смъртта на Румена войвода е неизвестна.

За Румена войвода е народната песен, в която се пее:

„Румена мома войвода
турнала пръстен в бука.
– Кой си пръстен удари,
той ще ми бъде войвода.
Румена пръстен удари!
– Хайдутите, момци, със мене,
със мене момци, при мене,
я ще ви додим войвода!“

Източник: bgnasledstvo.org

Вижте повече на Patrioti Net



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!