Рояшкият скален манастир

Рояшкият скален манастир се намира по скалите на Рояшкото плато, в местността Дженевиз канара, на около 2 км от село Рояк, община Дългопол. Комплексът е трудно достъпен, но много впечатляващ.

Според изследователите, скалната обител първоначално е изпълнявала ролята на тракийско светилище, което се датира от 3-5 век. Комплексът се превръща в християнска скална обител през Средновековието. Доста интересно място, но за съжаление, както много такива места в България, голяма част от килиите са разрушени, тъй като мястото е било кариера, явно по времето на Цар Борис III.

На издълбани в скалите надписи може ясно да се види годината и името на царя. Трудно достъпно е, но за любителите на скални манастири е любопитно местенце.

В предверието на манастирската църква и днес могат да се видят надписи, които разказват за основаването на манастира. В тези надписи се споменават и имената на двама от българските владетели – Михаил Асен и Иван Александър.

loading...

Манастирските килии са разположени на няколко нива от двете страни на скалния венец. Точно в средата на Г-образния скален венец могат да се видят множество малки ниши, за които се смята, че са изпълнявали ролята на гробници.

Източник: inews.bgopoznai.bg



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!