Родната къща на проф. Марин Дринов в Панагюрище

Дриновата къща е построена през 30-те години на ХІХв. Родът Дринови се вписва трайно в историята на борбите за национално освобождение, културно издигане и възстановяване на българската държава:

– Проф. Марин Дринов – първият български учен – историк. Съосновател и пръв Председател на Българското книжовно дружество (дн. БАН).
– Найден Дринов – участник в националноосвободителното движение – съратник на Левски, член на Революционния комитет и Привременното правителство по време на Априлското въстание, виден общественик.
– Пейо Дринов – предан революционен деец, куриер и десятник по време на Априлското въстание.
– Стоян Дринов – син на Пейо Дринов, автор на стихосбирки за деца.
– Делчо Дринов – син на Пейо Дринов, политически и научен деец.
– Людмил Дринов – син на Стоян Дринов, детски поет.

В този дом е намирал подслон Апостола на свободата – Васил Левски. Тук, среднощ на 1 срещу 2 февруари 1876г за първи път пристига в Панагюрище и отсяда апостолът Георги Бенковски. Къща–музей „Проф. Марин Дринов“ е открита на 20 октомври 2008г, в нея се помещава историко-етнографска експозиция посветена на проф. Марин Дринов и неговия род.

Източник: opoznai.bg

loading...


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!