Рилският метох „Орлица“

Рилският метох „Орлица“ се намира в Северозападна Рила, на десния бряг на река Рила (Рилска река) и отстои на около 2,5 km източно от град Рила и 18 km от Рилски манастир.

Метох „Орлица” на Рилския манастир се споменава още в дарствената грамота на цар Иван Шишман от 1378 г. Той бил създаден като място за нощуване на поклонници на път за Рилския манастир.

Според Неофит Рилски в неговото описание на Рилския манастир, в метоха била запазена т.нар. „Хрельова магерница“. Тази постройка съществува и до днес. Представлява двуетажна сграда с изба на долното ниво и голямо помещение с манастирска куполна магерница в единия ъгъл. Достъпна е през чардак. Архитектурата на сградата категорично разкрива нейният средновековен до османски произход, което потвърждава написаното от Неофит Рилски в средата на ХІХ век, т.е. че тя датира от 30-те години на ХІV век. От този период са и някои зидове вградени в по-късните метошки строежи. Такива има в северния външен зид на черквата и в източния край от приземието на монашеския корпус. Но от тук нагоре и двете сгради са надстроени в сегашния си вид съответно през 1478 година и ХVІ – ХVІІІ век. Останалите метошки постройки са вече от ХІХ век.

В метоха „Орлица“ през 1469 г. пренощува тържествената процесия с мощите на Йоан Рилски, пренасяни от Търново в манастира.

loading...

Метохът е изграден върху полегат склон с наклон на юг, и представлява затворен от повечето страни със сгради, а от останалите с каменни оградни зидове, комплекса е с трапецовидна форма. Особено внушителен е укрепеният му вид откъм шосето, с високо издигнатите южни зидове на разположените надлъж покрай него жилищни постройки и с главния вход в ансамбъла, оформен в подлез под охраняващата го стражница.

Метохът представлява комплекс, състоящ се от църква, някогашната гостоприемница издигната от протосеваст Хрельо не по-късно от 1335 година, преградена през ХVІІ век на две части – магерница и трапезария, жилищен монашески корпус от ХVІІ век, с видими части от смесени зидарии от българското средновековие и стопански сгради от ХІХ век. Църквата „Св.св.Петър и Павел“ е малка, еднокорабна култова сграда, построена е през 1478 г. върху части от зидове от по-ранно време, изографисана през 1478 г. и цялостно през 1491 г. През 1863 г. е изписана наново от Никола Образописов – художник от Самоковската живописна школа, като са запазени част от средновековните стенописи (над входа и в апсидата).

Източник: wikipedia.orgnasamnatam.com



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!