Първото златарско ателие в Тетевен

След второто опустошително унищожение на малкия балкански град Тетевен от кърджалийските орди (1 март 1801 г.) остават само две-три паянтови къщи.

Внушителният брой на разбойниците – около 25 000 души – заличава града за дълго време от картата. Най-примамливи за нападателите били няколкото чаршии, сред които и тази на местните златари.

Това ни улеснява да си обясним защо след Освобождението един от първите занаяти в Тетевен е бил златарството.

Един от първите златари в Тетевен е Петър Христов Златарев. Някъде към началото на двадесетте години на миналия век той отваря малко ателие в семейната къща със жена си Донка. Знае се, че бил находчив и предприемчив. Без образование и повече самоук, той става известен не само в града, а и в околните селища. Изработвал е от сребро и злато гривни, обици, християнски кръстчета. За материал е приемал това, което му донесат клиентите. Нещастен случай го направил още на младини инвалид. Убождане на трън довежда до ампутация на десния му крак. Помня как с почукване с бастуна на прозорчето на дюкянчето ни прогонваше, когато надничахме вътре от детско любопитство. За разлика от другите златари имаше собствено направен мях и огнище, където разтопяваше донесените сребърни и златни монети, за да изработи исканото от клиента.

Георги Ц О Е В

loading...

Тетевен

Източник: tretavazrast.com

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.