Първият мъченик Боян Енравота

Първият български светец – Боян Енравота, е първороден син на хан Омуртаг.

По сведения на охридския архиепископ Теофилакт Охридски, от когото научаваме оскъдното, което знаем за Енравота, младият княз попада под влиянието на пленения византийски епископ Кинам и приема от него християнското кръщение под името Боян. Затова е лишен от правото си на престолонаследник.

След смъртта на Омуртаг на българския престол се възкачва третият му син Маламир (вторият син Звиница навярно е починал), в чиято лоялност към „отечествените богове“ Омуртаг не се съмнява.

Според Теофилакт Енравота моли брат си да му даде пленника Кинам, който е в тъмница по заповед на Омуртаг заради отказа си да се отрече от християнството. Без да подозира каква е причината за молбата му, Маламир я удовлетворява.

loading...

Когато обаче научава, че Енравота е станал християнин по внушението на Кинам, владетелят изтълкува това като предателство спрямо родовите традиции и влечение към изконните врагове – ромеите. Той заповядва на брат си да се откаже от новата си вяра.

След категоричния му отказ Енравота Воин бива посечен с меч по заповед на хана. Според житието, преди да бъде посечен, мъченикът изрича слова, които само три десетилетия по-късно се оказват пророчески:

„Тази вяра, заради която сега аз умирам, ще се преумножи на българската земя въпреки опитите ви да я възпрете чрез моята смърт. (…) Идолите, заедно с жреците и техните небогоугодни капища, ще се срутят и потънат в небитието, сякаш никога не са съществували.“

След смъртта си Енравота е канонизиран. Под името свети мъченик Боян Енравота той става първият в агиологията светец от български произход.

Източник: balgari.bg

Вижте още от Patrioti Net



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!