Първият книжар в България – Велчо Атанасов Джамджията

Първият книжар в България е вдъхновителят и организатор на първото по замисъл голямо въстание у нас — Велчо Атанасов Джамджията, дал името си на заверата от 1835 година.

Велчо Атанасов е роден през 1778 г. във Велико Търново.

На 20 годишна възраст Велчо Атанасов Джамджията се спречкал с едно турче и бива принуден да избяга в Букурещ, дето успял да завърти добра търговия. Оттам се преместил в големия тогава търговски град Брашов, а след две години — в Будапеща, след което се прибира и оженва в родния си град.

Тук е търгувал с галантерия и платна — изобщо със стоки от всички браншове, и затуй го наричали още и Болтажията. Най-вече той търгувал с джамове, цветни стъкла, чаши, кани и пр., които много се харчели. Нашите свещеници и калугери, чиито книги били изхабени, поради дългото им употребление — имайки предвид връзките с чужбина на Велчо Атанасов, замолват го да им достави нови от Русия.

И той ги послушал. Пише в Киев и Москва и за пръв път внася църковни книги в турската империя през 1809 г. за нуждите на нашите църкви и манастири, като складира в дюкяна си значително количество от тия книги.

loading...

И така е сложил началото на първата книжарница в България.Това, разбира се, ядосва гръцките владици, които виждат, че техните църковни книги ще бъдат изместени от славянските, и затова Велчо Атанасов бива жестоко преследван. А това го накарва наскоро да се отдаде и на политическа борба.

Същият Велчо Атанасов Джамджията наема една съседна къща и открива през 1822 г. първото българско народностно училище за своите, роднинските и близките по съседство деца. Такива училища е имало вече в околните села, но само Велчо се решил да отвори такова и в своя град — сърцето на българщината, дето до тогава всички са се учили с гръцка азбука.

Дюкянът — книжарницата на Велчо Джамджията се намирал на главната тогава и сега търновска улица „Баждарлък“.

Велчо е обесен тъкмо пред своя дюкян на разпети петък — 5 април 1835 год. — пазарен ден — на един железен стълб в източния край на Баждарлъка.

Подробности за тоя бележит българин, който е поискал да спечели свободата на родината си със собствени народни сили и е родоначалник на българското книжарско дело могат да се намерят в юбилейните сборници, издадени от Търновската община и от Централния комитет за честване стогодишнината на Велчовата завера, съдържащи много документи, също и статии от наши професори, учени, общественици и потомци на самия Велчо.

Трябва да отбележим, че книжарницата, просъществувала дълги години във Велико Търново, после пренесена в София, принадлежи на внуци на Велчо Джамджията — първият книжар в България.

Източник:  starotarnovo.ucoz.com

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!