Първият български професор по педиатрия – д-р Стефан Ватев

Българският лекар Стефан Ватев е първият български професор по педиатрия. Той е академик на БАН от 1898 година.

Стефан Ватев е роден в Ловеч на 6 февруари 1866 г. Завършва гимназия в Пардубице, Чехия, а по-късно работи като учител в Габрово и София. Завършва медицина с докторат в Лайпциг и специализира детски болести в Берлин. Работи като лекар в Ловеч и Силистра.

Д-р Ватев е назначен за ръководител на Детското отделение в Александровската болница в София-първото в България. Той, заедно с лекарите М. Русев и Петър Ораховац имат особени заслуги за откриването на Медицинския университет в София, най-старата институция за висше медицинско образование в България, основан с декрет на цар Фердинанд през 1917 г. като Факултет по медицина към Софийския университет.

Тримата подготвят болничните отделения на Александровска болница за нуждите на бъдещите клиники на факултета и организират обучението на преподавателски кадри. По инициатива на Ватев, Киров и Павлович през 1918 г. започва строеж на нова сграда на Александровската болница, която е завършена през 1926 г. Там е изградена детска консултация през 1924 г., която е първата здравно-съвещателна станция за майки и деца, където д-р Ватев на обществени начала дава съвети за отглеждането и храненето на децата.

loading...

Стефан Ватев е директор на Дирекцията за опазване на общественото здраве при МВР от 1908 до 1911 година. Две години той е председател на Върховния медицински съвет, а по време на войните (1912-1918) е главен инспектор на Доброволническата санитарна служба и дружеството „Червен кръст“ при Главната квартира на Действащата армия и завеждащ IV-та местна военна болница в София.

Д-р Ватев е преподавател във Висшето училище по съдебна медицина и детски болести, хоноруван доцент, редовен доцент, извънреден професор и редовен професор. Той е декан на Медицинския факултет на Софийския университет 1927-1928 година, действителен член на Българското книжовно дружество, деловодител, секретар и 2 пъти председател на Природо-математическия клон на БАН.

Д-р Ватев е член на Антропологическото дружество в Париж, Берлинското дружество за антропология, етнология и праистория, Германското дружество по педиатрия и др. Той събира над 400 народни песни, публикувани в „Периодическо списание“.

Ватев участва редовно в международни конгреси по медицина в чужбина и е един от основателите на Българския лекарски съюз, както и на Ловчанското културно-благотворително дружество в София. Председател е на научния комитет за подготовка и издаване на сборник „Ловеч и Ловчанско“. Председател е на Ловчанското читалище ‘Наука’ и един от основателите на музея към него.

Умира на 9 март 1946 година. Улица в Ловеч носи неговото име.

Източник: teenproblem.net



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!