Първият български олимпиец

На първите съвременни олимпийски игри в Атина през 1896 г. са участвали 14 държави.Мащабите на събитието от 1896 г. са несравними. През 2012 г. атлетите на игрите са над 10 000, мъже и жени, а в Атина през 1896 г. са едва 245, само мъже.

Един от тях е първият български олимпиец – швейцарецът Шарл Шампо (вляво).

След Освобождението България има нужда да черпи от европейския опит във всичко – от изграждането на модерни институции до развитието на спорта. По отношение на спорта България избира да се учи от Швейцария.

„През май 1894 г. по покана на българския просветен министър Георги Живков в България пристигат 10 швейцарски учители по гимнастика, които са разпределени в големите гимназии. Те започват да преподават физическо възпитание и показват на местните хора някои спортове.” – това разказва в интервю за Радио България уредникът на Музея на физическата култура и спорта в София Катя Иванова.

loading...

Един от тези учители се казва Шарл Шампо. Той е разпределен в Първа софийска мъжка гимназия, където преподава гимнастика. Освен това е и капитан на софийското гимнастическо дружество „Юнак”.

Председател на дружеството е Тодор Йончев – преподавател по химия и гимнастика, учил във Виена и Цюрих, който играе много важна роля в ранното развитие на физическото възпитание в България. Негова е основната заслуга за участието на България в първите съвременни олимпийски игри.

Тодор Йончев организира скромна за днешните представи делегация от четирима спортисти от „Юнак”, сред които е и Шарл Шампо. Групичката заминава за Атина през април 1896 г., за да участва в игрите. От четиримата обаче само Шампо участва в състезанията.

В четвъртия ден на игрите са състезанията по гимнастика. Шампо участва в три дисциплини – успоредка, прескок и кон с гривни. Най-добре се представя на кон с гривни, където се класира на пето място.

След състезанията Тодор Йончев пише: „Шампо се появи на стадиона и удиви зрителите с няколко избрани упражнения в състезание със 17 гимнастика от 5 държави.”

Шампо не успява да спечели медал, но въпреки това остава в историята като първия български олимпиец.

По националност Шампо е швейцарец, заради което някои източници причисляват участието му като участие за Швейцария. Само че според Международния олимпийски комитет на игрите в Атина е имало 14 държави, което включва и България, следователно за МОК Шампо е участвал на първите съвременни олимпийски игри за България.

И Шарл Шампо, и Тодор Йончев са сред хората, които в края на 19 век поставят основите на бъдещото развитие на спорта в младата българска държава.

Източник: vratovrazka.bg



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!