Проф. д-р Христо Пимпирев – първият българин, развял българското знаме на Южния полюс

Проф. д-р Христо Цанев Пимпирев е първият българин, забил българския флаг на Южния полюс на 8 януари 2013 г.

Проф. Пимпирев стъпва на най-южната точка на планетата като част от състава на международна експедиция, посветена на 100-годишнината от покоряването на Южния полюс от Руал Амундсен и Робърт Скот. За този момент той казва:

„Това е един незабравим ден от моята полярна кариера така да се каже. Това е моята 21 експедиция, прекарал съм общо 5 години в Антарктика, но това е незабравимо наистина. Да знаеш, че си на най-южната точка, най-далечната, където всички меридиани се пресичат и само за 30 сек да направиш околосветско пътешествие. Изживяването е неповторимо и аз съм горд, че съм българин, и вече и българският флаг е там заедно с флаговете на всички държави“

Проф. Пимпирев е доайен на българската антарктическа програма, участник в Първата национална антарктическа експедиция през сезон 1987/88. Той е ръководител на ежегодните национални научни експедиции до Антарктика и Председател-учредител на Българския антарктически институт от 1993 г. до сега.

Участвал е в научни експедиции до връх Ама Даблам, Непалските Хималаи, в спелеоложка експедиция в китайското карстово плато, в проект за търсене на злато във Виетнам, в научни изследвания в колумбийските Анди, в канадско-българска експедиция на остров Елсмир, Канадска Арктика.

loading...

Преподава исторична геология и палеогеография, изнасял е лекции в САЩ, Португалия, Уругвай, Чили, Колумбия, Германия, Великобритания, Франция, Испания, Аржентина, Канада, Южна Корея и др.

Автор е на 7 книги, 7 документални филма и над 250 публикации в реномирани български и чужди списания.

За България проф. Пимпирев казва:

„В нашата малка Родина финансовите проблеми навсякъде са определящи, но най-важното е и без пари да правим България световна нация и да се гордеем, че сме българи.“

Източник: wikipedia.orgwikiquote.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!