Професор д-р Кръстьо Кръстев – физикът откривател

Кръстьо Кръстев е роден през 1902 г. в Силистра в семейство на учители.

След окупацията на Южна Добруджа от Румъния семейството се преселва в столицата. В София завършва гимназия, следва минно инженерство в Германия, асистент е на Айнщайн. Тук защитава доктората си и придобива научната степен д-р по физика, математика и медицина. завръща се в България и в началото на 30-те години на ХХ век става директор на железниците и пощите, работи усилено за модернизирането им. Следва кариера във Военната академия – професор по физика, технология и химия на мощните експлозии.

През 1932 г. проф. Кръстев като сътрудник на Артилерийската лаборатория по време на стрелба с тежко оръдие забелязва, че контролноизмервателните уреди показват необяснимо явление, непознато до тогава, физичен феномен. Заема се с неговото изследване. Стига до заключението, че при взривната реакция се отделят електромагнитни вълни, които се разпространяват със скоростта на светлината. Това новооткрито явление нарича електромагнитна пулсация – ЕМП. Следващата година Военното министерство го награждава със златен медал за изобретението му, осигуряващо точна артилерийска стрелба.

През 1933 г. немски физици с измервателен уред осцилограф регистрират и научно утвърждават явлението ЕМП, назовават го Ефектът на Кръстев.

loading...

На 9.ІХ.1944 г. проф. Кръстев със семейството си, връщайки се от Словения, се установява в Италия. През 1947 г. заминава за Канада. В Торонто става директор за хирургическо оборудване. Установява се в САЩ.

През следващите десетилетия последователно ръководи научно-изследователски институт за сплави за хирургически инструменти. След това е специален консултант на армията, флотата, военновъздушните сили на САЩ. Става сътрудник на специална изследователска лаборатория на университета в Мичиган.

Проф. Кръстев се ползва с голям авторитет сред научните и ръководните среди на САЩ. С президентите Труман, Никсън и Кенеди се среща по най-различни поводи. Участва като съветник на Женевската конференция по разоръжаването. Често изнася доклади на научни конференции. В Принстън се среща с Айнщайн, с когото обсъжда нови насоки за приложение на Ефекта на Кръстев.

Станал американски гражданин през 1962 г., му е връчена Наградата за изключителна служба – най-високото отличие, което се присъжда в американската армия на цивилно лице.

На 18.ІХ.1969 проф. Кръстев умира. В сърцето си остава българин. Близките му изпълняват изричното му желание и през 1972 г. донасят урната с праха му я поставят в софийските гробища при роднините му.

Автор: Веска МИХАЙЛОВА

Източник: tretavazrast.com



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!