Пролетната офанзива на българската армия във Втората световна война

През февруари и началото на март 1945 г. настъплението на Съветската армия достигна до границите на Хитлеристка Германия. Тогава немското командване замисля отвличаща операция – с три концентрични кръга да обкръжи и унищожи III украински фронт, сражаващ се в Унгария. Идеята на хитлеристите е да възстановят отбраната си по река Дунав и да запазят унгарските нефтени находища. Първа българска армия, която действа в състава на III украински фронт, беше една от военните части, която трябваше да понесе немския удар. Отбраната й беше добре изградена – с първа, втора полоса със заграждания и огнева защита.

Хитлеристите яростно атакуваха на 6 март 1945 г. като форсираха река Драва. Още от първите минути на немското настъпление храбрите български войници влязоха в яростни ръкопашни схватки с германците. Много храбро се биха артилеристите, които макар и в обкръжение, до последния миг с огъня на оръдията си задържаха противника до идването на резервите. Но въпреки смелата съпротива на българските бойци, хитлеристите съумяха да направят свой плацдарм и да се укрепят на нашия бряг на река Драва. Тогава командването на III украински фронт изпрати на помощ 84 и 122 съветски дивизии, а също и нашата 16 дивизия. Боевете се ожесточиха. На 10 март селището Дравасоболч на няколко пъти преминаваше от едни в други ръце и затова получи прозвището „Малкия Сталинград”. На 12 март нашите бойци контраатакуваха и си възвърнаха селата Дравачехи и Драваполконя.

Едновременно с форсирането на река Драва немците настъпиха и срещу съветската 57 армия. Тогава на помощ и се притече нашият 31 полк, а след това и 32 полк. Най-тежките ожесточено боеве се водиха на 10 март, когато 31 полк даде 371 убити и ранени. Много кръвопролитно беше и отблъскването на немското нашествие срещу нашия 44 полк, който за да отблъсне хитлеристите и се спаси от обкръжаване, включи в боя домакинските части и леко ранените. След като разбраха, че не могат да пробият упоритата съпротива на българите, германските войски се изтеглиха.

Победата на Първа българска армия в Дравската епопея е значим български принос в разгрома на хитлерофашизма.

loading...

Пламен ЕЧКОВ

Източник: tretavazrast.com



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.