През 1940 г. Трета българска армия отново възкръсва за нов живот!

През 1940 г. Трета българска армия отново възкръсва за нов живот. Формира се във Варна под командването на генерал-лейтенант Георги Попов. В състава си включва 4-та Преславска, 5-а Дунавска, 1-ва Бърза, 12-а пехотна дивизии и Военноморския флот.

Съгласно Крайовската спогодба между България и Румъния, Трета армия преминава на 21 септември 1940 г. северната ни граница и присъединява Южна Добруджа към територията на Майка България.

През февруари 1941 г. Трета армия е дислоцирана в Югоизточна България с щаб в Елхово има за задача да прикрива държавната граница с Турция ,след обтягане на отношенията с нея. Впоследствие Трета армия в състав 3-а, 9-а пехотни дивизии, 2-а Бърза дивизия, 3-и армейски артилерийски полк и 3-и армейски орляк преминава под командването на командира на Първа армия и влиза в състава на Прикриващия фронт

На 4 май 1944 г. с поверително писмо на Министерството на войната до командването на Трета военно инспекционна област във Варна се формира военновременен щаб на Трета армия, с командир генерал-майор Никола Христов.

loading...

След 9 септември 1944 г. България се включва във войната срещу Германия. В тази война Трета армия не взема участие. На мястото на нейния командир генерал-лейтенант Никола Христов е назначен нов командир – генерал-майор Асен Кръстев. Помощник командир на армията е полковник Йонко Панов.

Завинаги със златни букви в Пантеона на безсмъртието ще останат записани героичните подвизи на 11-ти Сливенски полк в жестоките сражения през пролетта на 1945 г. в унгарската пуста, край реките Драва и Мур.

След Втората световна война, щабът на Трета армия се дислоцира от Варна в Шумен. От състава на армията отпада военноморския флот,който се превръща в самостоятелен вид въоръжени сили.

На 1 август 1951 г. щабът на Трета армия се премества в Сливен, където остава през годините на социализма и „студената война”, в които БНА се включва в организацията на Варшавския договор и достига връх в своето организационно развитие и превъоръжаване с модерна бойна техника и въоръжение.

В края на 50-те години на 20 век са премахнати конните части и животинския транспорт в армията. Пехотните дивизии са преобразувани в стрелкови. Към Трета армия се предават нови родове войски-ракетни, автомобилни, парашутни, радиотехнически и др. По-късно е предадена поддържаща и обслужваща авиация.

След демократичните промени, настъпили у нас на 10 ноември 1989 г., в съответствие с реформата в Българската армия и преминаването й на корпусна-бригадна организация, от 1 януари 1996 г. Трета армия се преобразува в Трети армейски корпус.

В съответствие с Плана за организационно развитие на Въоръжените сили на Република България, на 1 юни 2003 г. корпусът бе редуциран драстично и преобразуван на командване „Изток”.
Командването бе разпуснато на 31 май 2006 г., а на 31 декември 2006 г. Трета българска армия окончателно бе разформирована след една славна над 90 годишна история.

Източник: desant.net



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!