Предания за четата на поп Тарапонти

Около средата на 19 век по нашия край бродела четата на поп Тарапонти.

Откъде е бил войводата, не е известно. По предания се знае, че в тази чета са участвали 11 души италианци. Защо са били тук, също не се знае.

Преданието говори, че когато решили да си заминат, войводата Тарапонти наредил да бъдат убити. За него се знаело, че бил строг човек.

В четата имало един момък, който решил да напусне и да се ожени. Той си тръгнал, но когато се навел да пие вода на извора, Тарапонти го убива, за да не издаде четата.

Разказва се от стари хора, че когато веднъж четата си почивала в местността Близнашки връвища, във въздуха се вдигнало соколче. Тарапонти вдигнал пушката си и го улучил. Соколчето паднало на земята с едно счупено крилце. Войводата заповядал да бъде изсечено от камък соколче със счупено крилце. Тази малка скулптурна фигурка се пази в музейната сбирка.

loading...

Четата имала скривалище в местността до кладенеца „Узун Мито” край с. Дългоделци. Един ден минала турска потеря. Завързал се бой между четата и потерята. От четниците загинали 7 души заедно с Тарапонти. Те били погребани в скривалището на север от кладенеца под една малка изкуствена могилка.

Байрактар на четата според преданието била Янка, родена в с. Манастирище, Врачанско. Обезглавената чета решила да си избере друг войвода. Хайдушките правила били: войводата да се избира по сила, ловкост и точност. Изборът се провеждал, като всеки се борел срещу всеки и който победи всички, той ставал войвода. Избрано било и мястото -могилата западно от Вълчедръм (в днешните гробища), заобиколена с гъста гора, в която имало скривалище на четата. Победител излязла Янка и тя била избрана за войвода. И днес това някогашно сборище на Янкината чета се нарича Янкина могила. Четниците водели борба с турските поробители в земите между реките Огоста и Цибрица.

Източник: promacedonia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!