Предания за Дяволския каньон в Родопите

В България има много места които народът е нарекъл „дяволски“.

Някои са широко известни, други са познати на ограничен кръг хора и на местните жители. Едно такова място е Дяволският каньон. Той се намира непосредствено след язовирната стена на Студен кладенец.

Дяволският каньон или известен още като Шейтан дере е една от изключително интересните родопски забележителности. Неговата мистичност се допълва и от интересните предания, свързани с тази местност.

Според древните предания, това място било „шейтанско“, което в превод от турски език значи дяволско. От там идват и двете имена, с които е известна тази привлекателна местност – Шейтан дере или Дяволски каньон.

Според легендата, всеки, който паднел в страшните, дълбоки дупки, изваяни от природата, никога повече не се завръщал. Черните води на Арда го завличали и отвеждали в тъмен подземен свят, от който нямало изход.

loading...

Скалите, извисяващи се от двете страни на реката са много близко една до друга, до толкова, че на човек му се струва, че ще прескочи от единия до другия бряг. Не само днес човек има това усещане, че ще прескочи скалите.

В миналото също младежи били убедени в способностите си и се опитвали да прескачат от едната на другата скала, но малцина успявали да постигнат целта.

Само тези, които били способни на „дяволския“ скок успявали да се спасят от смъртоносните води на Арда.

В народната памет дори е останал споменът за ритуал, в който единствено истинските смелите момци можели да прескочат тъмните води без да попаднат в техния капан.

Източник: rodopchani.bg

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.