Предания за Доброславски манастир „Св. 40 мъченици“

Доброславски манастир „Св.40 мъченици“ се намира в полите на Западна Стара планина северно от София, и на около 3 км северно от центъра на село Доброславци, в местността Лозето. Новият манастир е осветен тържествено от Знеполски епископ Йоан на 15.09.2012 г, точно две години след първата му копка.

За старата история на обителта почти нищо не е известно, има само откъслечни предания и догадки. До оградата над сегашния манастир има запазени основи и малка част от стена на стар средновековен храм на това място, разкопки не са правени. До 1910 г. е известно, че е била запазена цялата стена и според изследователи на градежа й се предполага, че храмът е граден около IV-V век, още по римско време. Възможно е тук да е имало наистина римско светилище във връзка с преминаващия римски път към северните владения на тогавашната империя. Твърде е възможно манастирът да е построен заедно с близкия Балшенски манастир по време на царуването на цар Самуил от неговия зет Сеслав (създател и на Сеславски манастир) и дъщерята Варвара. По това време стогавашното село е било при манастира. През Второто Българско Царство и Средновековието храмът е бил част от Софийска (Мала) Света гора. Стила на беглите останки от стенопис в съхранената ниша навеждат на мисълта за стенописване през XIV-XVвек.

През турското робство постепенните набези заличават напълно следите на светата обител, но споменът за манастира остава в хорската памет. Говори се, че е имало и кладенец, но той за сега не е намерен. В хорските спомени е останал спомена обаче, че турските поробители били напълнили кладенеца с трупове на изклани християни. Говори се и за таен подземен тунел в посока село Балша, както и за почти задължителните по такива места закопани гърнета със съкровища. Говори се също, че някогашният първоначален манастир се е казвал Свети Кола …

По идея на местните хора останките от древната светиня са били запазени за евентуални бъдещи разкопки и до тях е изграден изцяло нов манастир, наподобяващ по размери стария. Градежът е осъществен с дарения на вярващи и с неуморната работа на кметицата на село Доброславци г-жа Светла Крумова и цялото й семейство, за да организират градежа на новия храм и манастирските постройки.

loading...

Празникът на манастира се отбелязва на 9 март. Денят на Свети 40 мъченици се свързва и с представата на българите за настъпващата пролет. Народната вяра гласи, че на този ден Господ забива 40 нагорещени шиша в земята за да я затопли. На времето хората са смятали, че природата вече се обръща към лято.

Достъпът до манастира, който се вижда отдалеч е лесен. Скоро след излизане от село Доброславци в посока село Балша, в дясно има двойна отбивка по черен път с автобусна спирка. Черният път нагоре (север) води към Балшенски манастир, а надясно (изток) към Доброславски манастир.

Източник: strannik.bg



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.