Предание за смъртта на цар Симеон Велики

Съществува едно много древно предание за смъртта на един от най-великите български владетели – цар Симеон Велики.

В навечерието на 27 май 927 година, в очакване на решаващата за Българо-византийските отношения битка, се случило нещо съдбоносно. Гръцкият гадател Роман Лакапин поискал аудиенция с император Лъв VI Философ. Той носел много важна информация. Според неговите думи в царския двор се намирала статуя, в която била затворена душата на българския цар. Ако някой посече главата Ѝ, това щяло да сложи край на владетеля. Проблемът, обаче бил, че статуите са четири и не знаели коя съдържа живота на Симеон.

Византийският император наредил всички статуи да бъдат обезглавени. В мига, в който главата и на последната, четвърта статуя, докоснала твърдата земя, цар Симеон Велики починал, обхванат от „безумие и сърдечна болест”. По този начин бил сложен края на тридесет и четири годишното управление на българския цар.

Източник: mysticallegends.wordpress.com

loading...


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!