Предание за пещерата „Рада дупка“ край Борово

В подножието на Кръстов връх се намира село Борово, в чиито околности попадат много пещери, една от които пещерата известна под името „Рада дупка“.

С нея, както и с много други родопски пещери са свързани редица интересни легенди, предавани векове наред от поколение на поколение.

Легендата за Рада дупка разказва за семейството на поп Апостол, който живеел с жена си Рада и 16-годишния си син. При едно от нахлуванията на османци в Родопите, поп Апостол бил убит, а синът му закаран в Истанбул.

Минало дълго време. Всяка година от Истанбул изпращали мъже, които да разпространяват исляма. Синът на Рада бил запитан къде иска да бъде изпратен и той без никакво колебание отвърнал, че иска да се върне в родното си село Борово.

Рада по цял ден ходела да работи, за да се изхранва, а синът й се възползвал от този период, влизал в къщата на родителите си и изяждал храната, оставена в долапите.

loading...

Учудена била Рада как така изчезва храната от дома й и все не успявала да намери отговор на този въпрос. Минало време и синът на Рада решил да й се покаже.

След като го видяла Рада веднага познала чедото си по белег, който имал на главата и щастлива заживяла с него. След известно време обаче, синът на Рада поискал майка му да приеме ислямската религия.

Рада категорично отказвала, а синът ставал все по-настоятелен. Един ден Рада напуснала дома си и се укрила в малка пещера. Синът й обаче започнал да я търси.

Рада разбрала, че синът й я дири под дърво и камък и напуснала пещерата. Своето убежище Рада намерила в Бачковския манастир, а до днес пещерата, в която за кратко се укривала, носи нейното име.

Източник: rodopchani.bg

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!