Предание за крепостта Стринава

Старо народно предание ни отвежда при третата средновековна българска столица Велико Търново.

Недалеч от нея, в поречието на Дряновската река се е сгушило село Царева ливада. Там са оцелели останки от средновековната крепост Стринава. А според народното предание, някога на това място е имало дворец. В него семейството на българския цар прекарвало лятото заедно с приближените боляри.

Сред хората се разказвало, че в таен тунел под двореца са скрити седем каменни корита, пълни със злато, скъпоценни камъни и накити. А на мраморна маса в подземието са поставени три царски корони и жезъл (скиптър) – символи на българската държавност, заедно с християнски кръст. Навярно това предание е съхранявало през вековете народната вяра, че българската християнска държава ще възкръсне отново след османското робство.

Факти за крепостта Стринава

Тракийска, антична, късноантична и средновековна крепост Стринава, се намира на 3.4 km югозападно по права линия от центъра на град Дряново. Местността „Стринава“ е естествено укрепено плато, извисяващо се на 500 m над морското равнище и издигащо се към източната част на Дряновския манастир.

loading...

Цялата площ на платото е 600-700 дка. На мястото са проведени археологически разкопки. Стринава е огромна крепост, включваща в територията си няколко самостоятелни укрепления. Общата дължина в посока изток- запад е 2.2 km, а в посока север- юг е около 2.02 km.

Източник: bgnasledstvo.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!