Православният параклис „Св. Вмчк. Георги Победоносец“ в село Кален край Мездра

Православният параклис „Св. Вмчк. Георги Победоносец“ в селцето Кален край Мездра е един от най-оригиналните и красивите във Врачанската епархия. Той е човеколюбиво дарение от местния жител Въто Цолов и съпругата му Иванка, които от много години живеят в населеното в момента със 77 жители село.

Въто е известен майстор-каменоделец. Преди време той става инициатор и прави дарение за построяването в центъра на селото паметник на загиналите каленчани. В продължение на няколко години, той влага много енергия и воля за издигането на този пръв в селото Божи дом върху подарения преди столетие от фамилията Марински имот в местността“Бахчата“.

Въто Цолов е популярен не само във Врачанския край, но и в страната изкусен каменоделец. Работил е със скулптора проф. Крум Дамянов при моделирането на великолепния паметник на Асеневци във Велико Търново, на забележителния монумент за 1300-годишнината на България в Шумен, на Часовниковата кула в Хасково, на Самарското знаме в Стара Загора и на много други паметни места.

Параклисът в село Кален е осмият построен през последните десетилетия в Мездренската духовна енория след тези в Крапец (1996 г.), Брусен и Руска бяла (2002), Игнатица (2007), Вьрбешница (2009), Боденец (2012) и Дърманци (2013).

loading...

Илия БОРИСОВ

Източник: tretavazrast.com



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!