Православният мемориален кръст „Памет и вяра” закриля Благоевград!

Православният мемориален кръст „Памет и вяра” се намира в местността Заева поляна на хълма над квартал Вароша на град Благоевград.

До мястото се достига лесно по обозначена отбивка от асфалтовия път от град Благоевград (квартал Орлова чука) към село Делвино.

Мястото е едно от християнските места на вярата и местата свързани със Света Троица.

Още през 90-те години на XX век, когато изцяло е реконструиран центъра на града, това място на хълма е запланувано за паметник като част от цялостната архитектура на централна градска част. Целият площад „Георги Измирлиев“ е обърнат към хълма, а линията на фонтаните води към мястото, на който сега се издига кръстът.

Инициаторът на идеята за православен кръст от преди около 6 години е Надка Васева, която посмъртно е отличена със специална почетна грамота, в знак на признателност за нейния изключителен принос и вяра.

loading...

Средствата за изграждане на символа на вярата, който да закриля град Благоевград, са изцяло от дарения, а в работата участват и всички бетонови центрове от региона. Много хора дори не вярвали, че на това място е възможно да се изгради такова съоръжение, но вярата на заелите се с него се оказва по-силна.

Цялата конструкция на съоръжението е с височина 38 метра, от които 5 метра е бетоновият фундамент с тегло 380 тона. Самият кръст е с тегло около 35 тона и с височина си от 33 метра (символизираща христовата възраст) е най-високото съоръжение в региона. Конструктивнно съоръжението е разделено на 6 монтажни елемента с тегло около 6 тона всеки, като за монтажа на последните от тях е извикан автокран от пристанище Бургас с дължина на стрелата 61 метра.

Монтажът на целия кръст продължава около месец, като е завършен изцяло за 24 май 2013 г.- празник на Благоевград. Монтирано е и лентово осветление, очертаващо контура на православния символ, така той може да се наблюдава и нощем. Кръстът се вижда от по-голямата част на града, както и околните села.

Около подхода към кръста са монтирани информационни табла за дейността на Горско стопанство, Благоевград. Предвижда се и изграждането на екопътека от квартал Вароша.

Тържественото освещаване на кръста е извършено на Свети Дух- 24 юни 2013 г. Тържествената литургия се води лично от Неврокопски митрополит Натанаил и Драговитийския епископ Евлогий, игумен на Светата Рилска обител. В благословията си дядо Натанаил изтъква:

„Нека този кръст ни напомня, че всяко добро дело и постигнат резултат се случва с Божията помощ … Щастливи сме, че над Благоевград се възвисява този величествен кръст, който е висок толкова метра, колкото са годините на Спасителя Иисус Христос. Да си помолим Господ да изпраща своята благодатна помощ на всички, кръстът да е знак на победата на смъртта, над греха и злото. Нека кръстът да пази Благоевград, цялата област и цялата страна от посегателства и да ни обединява всички”.

Православният мемориален кръст „Памет и вяра”, който е и новият символ и пазител на Благоевград, е осветен под църковните напеви и „Многая лета” на солисти от ансамбъл „Пирин“, а седем гълъба, символизиращи Свети Дух, отлитат в небето, за ознаменуване на празничното събитие.

Източник: strannik.bg

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.