Потопената църква при яз. Жребчево

Църквата „Свети Иван Рилски“, наричана още Потопената църква при язовир Жребчево, е църква в село Запалня, което е потопено през 1965 г. при изграждането на язовир Жребчево.

На мястото, на което днес се намира язовира, още от 15 век се е намирало село Запалня. През 1895 г. в селото е издигнат храм, носещ името на българския светия Свети Иван Рилски. Според разказите всеки от селото е спомогнал за построяването на храма кой с каквото може – едни даряват земята си за изграждането, други помагат с работа, трети отива да намери човек за свещеник от съседно градче.

Язовирът е построен през 1959-1966 г. В основите на язовира лежат бившите села Жребчево, Запалня и Долни Паничарево. Въпреки молбите и протестите на местните трите села биват потопени, а жителите изселени в близките населени места. Разрешават им да разрушат къщите и да пренесат тухлите в съседните села, където се преместват да живеят. Част от олтара на църквата „Свети Иван Рилски“ е пренесен в Копринка и Гурково, а камбаната на църквата – в Твърдица с обещанието, че когато почине жител на потопеното село, тя ще бие за да извести за неговата смърт. Тази традиция се спазва и до днес. Така селата остават завинаги на дъното на язовира, но една малка част остава да напомни, че тук някога са живели хора, Благодарение на това, че черквата е издигната на едно малко възвишение над селото.

Повече от половин век самотната църква бива потапяна почти наполовина всяка пролет от прииждащите води и може да видите малките вълнички, които се плискат в стените й. На брега има поставено специално място, където може да запалите свещичка. В края на лятото църквата е изцяло над водата и може да се разходите до нея, да влезете и да почувствате духа на едно изселено и потопено село. Може да си представите как тук са се правили венчавки и кръщенета.

loading...

В близост до църквата има изоставено гробище. Тук може да видите една интересна плоча – обърната с лице към язовир Жребчево, надписа на нея гласи: „Село Запалня, заселено 15 в., изселено 1962 г.“

Ако посетите църквата през сухия период ще видите и дъното на язовира покрито с килим от миди и черупки. А ако решите пък да я видите потопена, може да станете част от много приключенски уикенди с каяци по водите на язовир Жребчево, които се организират

Руините на църквата стоят гордо над водата, за да напомнят за изселените села, за изгубените надежди и мечти. Само блеещите стада овце и лекия порив на вятъра смущават покоя на това прекрасно място.

Източник: traveler-diary.com



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!