Постояването на Владишкия мост в град Велико Търново

Владишкият мост в град Велико Търново е строен през 1774 г. и е една от забележителностите на града. Мостът свързва двата бряга на река Янтра в Асенова махала между хълмовете Царевец и Трапезица. Източният му край се намира между Шишманова баня и храм „Успение Богородично“, а западният му край е между храм „Свети Георги“ и храм „Свети Димитър“.

Мостът има каменни устои и с подкосно-ригелова носеща конструкция, върху която стъпва дървено пешеходно платно. В източния край на моста са запазени караулните помещения, в които някога се е помещавала охраната му.

Името Владишки мост идва от близостта на някогашната Търновската митрополия разположена край храм „Св.Св. Петър и Павел“ и от това, че построяването му било финансирано от търновските владици. До 1935 г. е бил единственият мост в Асенова махала, по който е минавал пътят от града за село Арбанаси.

Мостът е реконструиран през 1981г, а през 1998 г. е обявен за паметник на културата от местно занчение. През 2012 г. е основно ремонтиран с дъбово дърво, специално доставено от Румъния и е осветен на Димитровден (26 октомври 2012 г). Изградено е и атрактивно осветление, а преминаването по него предлага красиви гледки по поречието на реката и околните забележителности.

loading...

Източник: opoznai.bg



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!