Последните потомци на Комитопулите

40 години Самуил от династията на Комитопулите  нанася и търпи поражения в стремежа си да запази България, след като източната й част е завзета от византийците.

И накрая умира, сломен от гледката на ослепените му войници. Подпомаган е от полунезависимите владетели Кракра, Ивац, Нестор, а е имало и други, които са милеели за българщината.
Този период е изпълнен с героични подвизи, но и с предателства. Братът на Самуил – Арон се опитва зад гърба му да се спазарява с византийците. Неговият син Иван Владислав, който е пощаден със застъпничеството на братовчед си Гаврил Радомир, го убива по време на лов и заема престола му.

След неговата гибел при Драч съпругата му Мария отваря портите на Охрид и заедно с патриарх Дионисий иннопреклонно молят Василий ІІ за пощада. Патриархът е понижен в архимандрит, а Мария получава титлата патрицианка, което я поставя на високо положение в императорския двор.
Освен Пресиян, тя има и други деца. Синът й Арон завършва византийската военна школа и е назначен за стратег – длъжност, която отговаря на сегашния полковник, като се има предвид, че е командир на 2500 войници. Изпращат го да се бие срещу разбунтувалите се сирийски племена и той ги побеждава.

Следват успешни военни мисии срещу арменците и татарите. Издига се до чин архонт (генерал) и когато поради навършени години се оттегля от военна служба, му дават имение в околностите на град Коня, което има право да завещае на потомците си.
На 52-годишна възраст се жени за сродница на императора, за която майка му го е сватосала още преди 12 г., малко преди да си отиде от белия свят. На сватбата присъства самият василевс, който дарява младоженеца с 15 елитни коня.

loading...

Третият син на Иван Владислав – Алусиан, завършва Магнаурската школа и става богослов. След това е помощник на главния библиотекар, а после по собствено желание се отправя на мисии в доскорошна отвъддунавска България, където покръства в християнска вяра авари, маджари, скити и хазари. Той описва своята дейност в малко известния Днепърски ръкопис, според който в източноправославна вяра са били покръстени 12 000 езичници.
Другият син на Иван Владислав и Мария Траян се изявява като архитект и строител. По негови проекти се съграждат черкви, сгради и мостове.

До най-голям възход обаче стига дъщерята Екатерина. През 1053 г. тя се омъжва за Исак Комнин, който през 1057 г. се възкачва на византийския престол и тя става императрица. Времената обаче са смутни и през 1059 г. чрез заговор Исак Комнин е свален, а Екатерина е принудена да отиде в манастир.
Потомците на Гаврил Радомир имат съвсем нерадостна съдба. Синът му е убит от чичо си Иван Владислав, а дъщеря му е изпратена в манастир. Така родът му се прекъсва.

Автор: доц. Йордан Василев, д-р по история

Източник: desant.net



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!