Поп Герман: “Аз станах свещеник да служа на българите во Македония.“

Поп Герман е български свещеник и революционер от село Черешница, Костурско, войвода по време на Илинденско-Преображенското въстание от 1903 г., отровен от гърците след него.

Отец Герман е роден в костурското село Черешница, тогава в Османската империя, днес Поликерасо, Гърция. Произхожда от големия Чиковски род, чиито разклонения са Шкембови, Цинини, Шклифови, Пецови, Кириджиови. Завършва българска прогимназия в Битоля, след което с братята си държи сиренарски магазин в Цариград. Става екзархийски свещеник и се завръща в родното си село, за да се включи в църковно-просветната и политическа борба в Македония.

Става член на ВМОРО и по време на Илинденско-Преображенското въстание през 1903 г. е войвода на четата от Черешница. След поту­шаването на въстанието е заловен от властите и ле­жи в затвора. През януари 1904 г. е ам­нистиран. Тъй като има опасност да бъде убит от гръцки андарти, получава покана да се пресели и работи в България, но отказва с думите:

“Аз станах свещеник да служа на българите во Македония.“

loading...

Пред семейството си отец Герман уточнява:“Дадох клетва пред Бога и екзарха Йосиф да служа на моя български народ во Македония.“

През юли 1908 г. отец Герман е отровен от гърци в болницата в Костур. Осем години след смъртта му, според местния обичай, костите му са извадени и препогребани в малко сандъче. Част от тях е зелена от отровата, причинила смъртта му. По-късно името на надгробната му плоча е променено на “Германос Цикос“.

Неговият син Благой Германов емигрира в САЩ и е активен член на МПО „Борис Сарафов“, Кантон, Охайо, а дъщерята на Герман Чиковски София се жени за Андон Главчев, съосновател на МПО “Борис Сарафов“.

Източник: bgwars.net



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!