Петър Богдан първи създава герба на България с изправен лъв, тъпчещ турски полумесец

Петър Богдан Бакшев е българин от Чипровци, част от малката българска католическа общност по това време, състояща се от населението на градчето и околните четири села. Благодарение на това, през 1601 г. Францисканският орден установява контакт с чипровските католици и те имат възможност да си уредят училище с ранг на гимназия и шест от най-добрите деца да получат образование във Ватикана, Австрия и Италия.

Петър Богдан е един от тези щастливци. Той завършва Клементинския колеж в Рим и се завръща през 1630 г. в България. За късо време става епископ на българската католическа църква през 1643 г. и архиепископ на София и цяла България.

Дейността на този българин е изключително разнообразна. Той знае, че да се пробуди българският народ и да получи национална независимост, трябва да знае историята си, тъй като това познание е и аргумент за права на народа.

Затова през 1667 г. написва историята на България и още няколко исторически трудове, между които „История на София” и „История на Охрид – столица на България“.

loading...

Но Петър Богдан Бакшев изпреварва не само Паисий, а и Христофор Жефарович. Той първи създава герба на България – изправен лъв, тъпчещ турски полумесец.

Петър Богдан изпреварва и Левски, като създава през 1644 г. и революционна организация, в която привлича не само католици, но и православни българи, влизайки в контакт с техните ръководители като архиепископа на автокефалната архиепископия в Охрид и др.

Целта е да вдигнат общо въстание срещу турците в удобен момент. Следвайки практиката по онова време, те предлагат българската корона на полския крал и на молдовския княз. Въстанието наистина е вдигнато, но три години след смъртта на Петър Богдан Бакшев – от наследилия го на трона Стефан Кнежевич. То остава в историята като Чипровско въстание.

Петър Богдан Бакшев незаслужено е забравен през годините на комунистическата власт, тъй като бил, според официалното мнение, агент на „черната ватиканска реакция”. Възползвайки се от известна либерализация в последните десетина години на комунизма, Божидар Димитров твърде смело го обявява за един от най-великите българи на XVII в.

Източник: desant.net



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!